Kako narediti svoj blog

Kuharski recept je preprost: dobra ideja, razvitje vizije in poslanstva ter nekaj osnovnega računalniškega znanja.

Najprej potrebujete domeno in spletno gostovanje. Nato izberete enega iz kopice sistemov za urejanje vsebin (CMS), jaz sem izbral WordPress v slovenskem prevodu.

Glede izgleda so kar težave, ker je veliko različnih tem na voljo, tako brezplačnih kot plačljivih. V primeru, da imate dovolj časa, potem lahko sami naredite temo. Jaz sem zaradi časovne omejitve tokrat izbral plačljivo temo Schema, ki jo dobite na strani MyThemeShop. Bonus pri plačljivi temi je, da lahko odstranite copyright na dnu strani, nudijo pa tudi vodiče in podporo.

Koliko časa potrebujete za osnovno postavitev? Odvisno od preteklih izkušenj, okvirno lahko rečem 8 ur. Več časa je potrebno za vpetje bloga v socialne skupnosti (Facebook, Twitter, Google+) in razhroščevanje. Vendar konec drugega dne že lahko imate skoraj dokončno izoblikovan blog in se lahko posvetite v nadalnjih dneh vsebini.

Kaj pa če se mi kje zalomi ali pa bi se kdo najraje izognil računalniškim spletkam? Lahko si izberete katerega od spletnih rešitev (wordpress.com, blogger) ali pa na slovenskem forumu Internet mojster zaposite za pomoč ali ponudbo.

Leave a Reply